Wat is er heerlijker dan naast een goed glas wijn je tanden te zetten in een lekker kaasje? Een echte klassieke combinatie. Kaas en wijn vormen een perfect paar, ideaal voor een gezellige borrel of als afsluiter van een diner.
Net zoals het brede scala aan wijnen, zijn er ook ontelbare kazen om uit te kiezen! Maar hoe begin je met het maken van een goede combinatie? Twee belangrijke factoren spelen hierbij een rol: het mondgevoel en de intensiteit van de smaak.
Hier zijn enkele tips voor die perfecte kaasplank
- Bij het samenstellen van een kaasplankje is het belangrijk om de wijn af te stemmen op de krachtigste kaas.
- Vaak passen wijnen en kazen uit dezelfde regio goed bij elkaar. Zoals het gezegde luidt: “What goes together, grows together”.
- Zachte, romige kazen gaan uitstekend samen met mousserende wijnen.
- De tannines in rode wijn komen het best tot hun recht bij harde kazen. Kies bij rode wijn voor een oude, stevige kaas.
- Voor pittige kazen is een zoetere witte wijn vaak een goede keuze.
- Kies voor een kaas met een intens aroma wanneer de wijn een hoger alcoholpercentage heeft dan 14,5%.

Kies je witte of rode wijn bij kaas?
Grappig genoeg wordt vaak gedacht dat rode wijn de ideale keuze is bij kaas, maar in werkelijkheid past witte wijn vaak beter. Bij twijfel is het dus verstandig om te kiezen voor een witte wijn in plaats van een rode.
De beste wijn en kaas combinaties
Net als bij wijn, zijn er talloze soorten kaas om uit te kiezen. Laten we eens kijken naar enkele van de bekendste, samen met suggesties voor heerlijke wijnen:
Brie
Een romige kaas die perfect samengaat met de volle smaak van chardonnay. Bijvoorbeeld deze chardonnay van de Albert Heijn!
Geitenkaas
De frisse smaak van sauvignon blanc vormt een geweldige combinatie met geitenkaas. Wist je dat Gall en Gall een geweldige sauvignon blanc verkoopt die hier goed bij past?
Camembert
Een milde en romige kaas die goed past bij de lichte en fruitige tonen van pinot noir.
Blauwe kaas
Een kruidige shiraz vult de intense aroma’s van blauwe kaas perfect aan.
Parmezaanse kaas
Zinfandel vormt een mooie combinatie met de zoute smaak van Parmezaanse kaas.
Deel jouw favoriet
Wat is jouw favoriete kaas en wijn combinatie? Laat het ons zien op instagram en tag @wijnvandemaand