Wijn van de maand logo
  • Home
  • Wijn van de maand
  • Wijn
    • Alle wijn
    • Witte wijn
    • Rode wijn
    • Wijn 101
  • Over ons
Geen resultaat
Bekijk alle resultaten
Wijn van de maand
  • Home
  • Wijn van de maand
  • Wijn
    • Alle wijn
    • Witte wijn
    • Rode wijn
    • Wijn 101
  • Over ons
Geen resultaat
Bekijk alle resultaten
Wijnvandemaand.nl
Geen resultaat
Bekijk alle resultaten
Witte wijn beginners

Witte wijn voor beginners

Geschreven door Redactie
in Wijn, Wijn 101

Misschien ben je niet echt een wijndrinker? Of wil je juist beginnen met leren wijn drinken? De reden maakt niet uit, witte wijn kan altijd! In deze blog nemen we je mee in de wereld van witte wijn voor beginners.

Overzicht
  • Hoe wordt witte wijn gemaakt?
    • 1. Wijngaard
    • 2. Oogst
    • 3. Druiven persen
    • 4. Botteling en klaren
  • De beste witte wijn voor beginners
    • Chardonnay
    • Sauvignon Blanc
    • Riesling
    • Pinot Grigio/Pinot Gris
  • Hoe lang kun je witte wijn bewaren?

Hoe wordt witte wijn gemaakt?

Je bent vast bekend met de prachtige uitzichten van eindeloze wijngaarden vol druiven, maar hoe maak je daar nou wijn van? Witte wijn, geliefd om zijn verfrissende smaak en veelzijdigheid, ondergaat een intrigerend proces van productie. Het begint allemaal met het selecteren en oogsten van de perfecte rijpe, witte druiven, zoals Chardonnay, Sauvignon Blanc of Riesling.

1. Wijngaard

Natuurlijk begint het maken van witte wijn in de wijngaard. De kwaliteit en kenmerken van de wijn worden sterk beïnvloed door het terroir. Een Franse term die verwijst naar de unieke combinatie van de geografische en geologische kenmerken van een wijngaard. Elk terroir biedt verschillende groeicondities die direct invloed hebben op het uiterlijk, de smaak en het aroma van de druif.

terroir
Bron: https://smallaxepeppers.com/what-is-terroir/

Zoals eerder genoemd, sommige druivenrassen gedijen uitstekend op een kalkhoudende bodem en in een kouder klimaat, terwijl andere rassen juist optimaal groeien op een kleibodem in warmere klimaten. Deze omstandigheden bepalen niet alleen de keuze van het druivenras, maar ook de uiteindelijke smaakprofielen van de wijn.

2. Oogst

De oogst van de druiven is een kritieke stap in het wijnmaakproces. Het is erg belangrijk dat dit gebeurt op het optimale rijpingsmoment, waarbij zowel de suikerwaarden als de zuurgraad van de druiven zorgvuldig worden gemeten. Voor witte wijn worden de druiven vaak iets vroeger geoogst dan druiven voor rode wijn, om een hogere zuurgraad te behouden wat essentieel is voor de frisheid van de wijn.

3. Druiven persen

Deze druiven worden zorgvuldig geperst om alleen het sap te extraheren, terwijl de schillen en zaden worden verwijderd. Vervolgens ondergaat het sap een fermentatieproces, waarbij gist wordt toegevoegd om de suikers om te zetten in alcohol. Dit gebeurt in tanks of vaten. De gist zet de natuurlijke suikers in het druivensap om in alcohol en koolstofdioxide. Bij witte wijnen komt het vaak voor dat het een koele fermentatie is. Zo kun je fruitige en frisse aromoa’s in de wijn behouden. Na fermentatie kan de wijn worden geklaard en gefilterd om onzuiverheden te verwijderen.

4. Botteling en klaren

Tenslotte wordt de wijn gebotteld en klaargemaakt voor consumptie. Soms wordt er voor het bottelen nog een laatste keer geklaard om er zeker van te zijn dat de wijn een heldere kleur heeft. Het delicate proces van het maken van witte wijn vereist expertise en precisie om de subtiele smaken en aroma’s te behouden die deze wijnen zo geliefd maken onder wijnliefhebbers wereldwijd.

Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Penns Woods Winery (@pennswoodswine)

De beste witte wijn voor beginners

Chardonnay

Een van ‘s werelds meest populaire witte druivensoorten. Chardonnay varieert van licht en verfrissend tot rijk en boterig, afhankelijk van de regio waar het wordt verbouwd en de vinificatiemethode. Het boterige aspect van een chardonnay is wel heel typisch voor deze wijn. De chardonnay van 19Crimes is daar een mooi voorbeeld van.

Sauvignon Blanc

Bekend om zijn levendige zuren en uitgesproken aroma’s van groene vruchten, kruiden en gras. Sauvignon Blanc wordt vaak geassocieerd met knisperende frisheid en is een uitstekende keuze voor liefhebbers van verkwikkende witte wijnen. Kijk eens naar de Whale’s Tale Sauvignon Blanc. Tip van wijnlegende James Suckling: ruikt de wijn naar grapefruit, dan is het heel waarschijnlijk een Sauvignon Blanc.

Riesling

Deze aromatische druif is beroemd om zijn complexe smaken variërend van zoet tot droog. Riesling wordt vaak geassocieerd met bloemige tonen en fruitige aroma’s, en het kan een geweldige introductie zijn tot de wereld van aromatische witte wijnen. Ik sta te popelen om die van Sankt Anna te drinken, je kunt hem halen bij de Jumbo.

Pinot Grigio/Pinot Gris

Een verfrissende en toegankelijke witte wijn met tonen van perzik, peer en citrus. Pinot Grigio is vaak licht van body en gemakkelijk te drinken. Eigenlijk heeft hij relatief weinig smaak, waardoor het een favoriet is voor beginners. Deze Pinot Grigio kun je bij de Albert Heijn halen, en is een mooie om te beginnen


“Ruik je grapefruit in de wijn, dan is het heel waarschijnlijk een Sauvignon Blanc”

James Suckling

Hoe lang kun je witte wijn bewaren?

De houdbaarheid van witte wijn is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type wijn en de bewaaromstandigheden. Over het algemeen is het verstandig om witte wijn relatief jong te drinken, omdat deze niet zo lang houdbaar is als sommige rode wijnen. Gemiddeld kun je een fles witte wijn zo’n 2 tot 3 jaar bewaren, maar er zijn uitzonderingen.

Sommige wijnen, met name die met een hoger zuurgehalte zoals Riesling, kunnen langer worden bewaard en zelfs verbeteren naarmate ze ouder worden. Als je een fles witte wijn opent, probeer deze dan binnen 2 tot 3 dagen te drinken om de optimale smaak te behouden.

Wat gebeurt er eigenlijk met witte wijn nadat je de fles hebt geopend? Zodra de wijn in aanraking komt met zuurstof, beginnen de geuren en smaken zich te ontwikkelen. Dit proces van oxidatie kan worden vertraagd door de fles goed af te sluiten. Moderne hulpmiddelen zoals een coravin of anti-ox kunnen helpen om de levensduur van een geopende fles te verlengen, waardoor je langer kunt genieten van de frisheid en aroma’s van de wijn. Onthoud echter dat naarmate de tijd verstrijkt, de smaak van de wijn geleidelijk zal veranderen en sommige aroma’s zullen vervagen.

Wil je ook weten hoe lang je rode wijn kunt bewaren? Lees dan eens onze blog “Hoe lang kun je wijn open bewaren.”

Benieuwd naar goede rode wijn? Lees dan ons artikel ‘Wat is een goede rode wijn?‘

Tags: BeginnersWijnWijn 101Witte Wijn
Share241Tweet151Pin54

Related Posts

Zomertip: 6x de leukste wijnbar van Utrecht
Lifestyle

Zomertip: 6x de leukste wijnbar van Utrecht

Utereg me stadsie. De stad van de gezellige grachten, de Dom en haar levendige sfeer, biedt ook een keur...

Geschreven door Redactie
9 juli 2024
wijn bbq
Wijn

De beste wijnen voor een heerlijke BBQ-avond

Het is zomer, en dat betekent dat het barbecue seizoen weer in volle gang is! Er is niets beter...

Geschreven door Redactie
11 juni 2024
De 8 mooiste wijngaarden in Nederland
Wijn

De 8 mooiste wijngaarden in Nederland

Ontdek de acht mooiste wijngaarden van Nederland, van het zilte Zeeland tot de glooiende heuvels van Limburg. Deze selectie...

Geschreven door Redactie
15 mei 2024
Divino Nordheim Silvaner Trocken
Wijn

Divino Nordheim Silvaner Trocken

Een doodgewone dag bij Albert Heijn veranderde plotseling in een ware ontdekkingstocht toen we de Divino Nordheim Silvaner Trocken...

Geschreven door Redactie
6 mei 2024
Volgende bericht
Whale’s Tale Sauvignon Blanc

Whale's Tale Sauvignon Blanc

Volg ons

  • Home
  • Link in bio
  • Over ons
  • Privacy Policy
  • Wijn van de maand

© 2024 Wijn van de maand | Wijntips en meer

Geen resultaat
Bekijk alle resultaten
  • Home
  • Wijn van de maand
  • Wijn
  • Over ons

© 2024 Wijn van de maand | Wijntips en meer