Misschien ben je niet echt een wijndrinker? Of wil je juist beginnen met leren wijn drinken? De reden maakt niet uit, witte wijn kan altijd! In deze blog nemen we je mee in de wereld van witte wijn voor beginners.
Hoe wordt witte wijn gemaakt?
Je bent vast bekend met de prachtige uitzichten van eindeloze wijngaarden vol druiven, maar hoe maak je daar nou wijn van? Witte wijn, geliefd om zijn verfrissende smaak en veelzijdigheid, ondergaat een intrigerend proces van productie. Het begint allemaal met het selecteren en oogsten van de perfecte rijpe, witte druiven, zoals Chardonnay, Sauvignon Blanc of Riesling.
1. Wijngaard
Natuurlijk begint het maken van witte wijn in de wijngaard. De kwaliteit en kenmerken van de wijn worden sterk beïnvloed door het terroir. Een Franse term die verwijst naar de unieke combinatie van de geografische en geologische kenmerken van een wijngaard. Elk terroir biedt verschillende groeicondities die direct invloed hebben op het uiterlijk, de smaak en het aroma van de druif.
Zoals eerder genoemd, sommige druivenrassen gedijen uitstekend op een kalkhoudende bodem en in een kouder klimaat, terwijl andere rassen juist optimaal groeien op een kleibodem in warmere klimaten. Deze omstandigheden bepalen niet alleen de keuze van het druivenras, maar ook de uiteindelijke smaakprofielen van de wijn.
2. Oogst
De oogst van de druiven is een kritieke stap in het wijnmaakproces. Het is erg belangrijk dat dit gebeurt op het optimale rijpingsmoment, waarbij zowel de suikerwaarden als de zuurgraad van de druiven zorgvuldig worden gemeten. Voor witte wijn worden de druiven vaak iets vroeger geoogst dan druiven voor rode wijn, om een hogere zuurgraad te behouden wat essentieel is voor de frisheid van de wijn.
3. Druiven persen
Deze druiven worden zorgvuldig geperst om alleen het sap te extraheren, terwijl de schillen en zaden worden verwijderd. Vervolgens ondergaat het sap een fermentatieproces, waarbij gist wordt toegevoegd om de suikers om te zetten in alcohol. Dit gebeurt in tanks of vaten. De gist zet de natuurlijke suikers in het druivensap om in alcohol en koolstofdioxide. Bij witte wijnen komt het vaak voor dat het een koele fermentatie is. Zo kun je fruitige en frisse aromoa’s in de wijn behouden. Na fermentatie kan de wijn worden geklaard en gefilterd om onzuiverheden te verwijderen.
4. Botteling en klaren
Tenslotte wordt de wijn gebotteld en klaargemaakt voor consumptie. Soms wordt er voor het bottelen nog een laatste keer geklaard om er zeker van te zijn dat de wijn een heldere kleur heeft. Het delicate proces van het maken van witte wijn vereist expertise en precisie om de subtiele smaken en aroma’s te behouden die deze wijnen zo geliefd maken onder wijnliefhebbers wereldwijd.
De beste witte wijn voor beginners
Chardonnay
Een van ‘s werelds meest populaire witte druivensoorten. Chardonnay varieert van licht en verfrissend tot rijk en boterig, afhankelijk van de regio waar het wordt verbouwd en de vinificatiemethode. Het boterige aspect van een chardonnay is wel heel typisch voor deze wijn. De chardonnay van 19Crimes is daar een mooi voorbeeld van.
Sauvignon Blanc
Bekend om zijn levendige zuren en uitgesproken aroma’s van groene vruchten, kruiden en gras. Sauvignon Blanc wordt vaak geassocieerd met knisperende frisheid en is een uitstekende keuze voor liefhebbers van verkwikkende witte wijnen. Kijk eens naar de Whale’s Tale Sauvignon Blanc. Tip van wijnlegende James Suckling: ruikt de wijn naar grapefruit, dan is het heel waarschijnlijk een Sauvignon Blanc.
Riesling
Deze aromatische druif is beroemd om zijn complexe smaken variërend van zoet tot droog. Riesling wordt vaak geassocieerd met bloemige tonen en fruitige aroma’s, en het kan een geweldige introductie zijn tot de wereld van aromatische witte wijnen. Ik sta te popelen om die van Sankt Anna te drinken, je kunt hem halen bij de Jumbo.
Pinot Grigio/Pinot Gris
Een verfrissende en toegankelijke witte wijn met tonen van perzik, peer en citrus. Pinot Grigio is vaak licht van body en gemakkelijk te drinken. Eigenlijk heeft hij relatief weinig smaak, waardoor het een favoriet is voor beginners. Deze Pinot Grigio kun je bij de Albert Heijn halen, en is een mooie om te beginnen
James Suckling
“Ruik je grapefruit in de wijn, dan is het heel waarschijnlijk een Sauvignon Blanc”
Hoe lang kun je witte wijn bewaren?
De houdbaarheid van witte wijn is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type wijn en de bewaaromstandigheden. Over het algemeen is het verstandig om witte wijn relatief jong te drinken, omdat deze niet zo lang houdbaar is als sommige rode wijnen. Gemiddeld kun je een fles witte wijn zo’n 2 tot 3 jaar bewaren, maar er zijn uitzonderingen.
Sommige wijnen, met name die met een hoger zuurgehalte zoals Riesling, kunnen langer worden bewaard en zelfs verbeteren naarmate ze ouder worden. Als je een fles witte wijn opent, probeer deze dan binnen 2 tot 3 dagen te drinken om de optimale smaak te behouden.
Wat gebeurt er eigenlijk met witte wijn nadat je de fles hebt geopend? Zodra de wijn in aanraking komt met zuurstof, beginnen de geuren en smaken zich te ontwikkelen. Dit proces van oxidatie kan worden vertraagd door de fles goed af te sluiten. Moderne hulpmiddelen zoals een coravin of anti-ox kunnen helpen om de levensduur van een geopende fles te verlengen, waardoor je langer kunt genieten van de frisheid en aroma’s van de wijn. Onthoud echter dat naarmate de tijd verstrijkt, de smaak van de wijn geleidelijk zal veranderen en sommige aroma’s zullen vervagen.
Wil je ook weten hoe lang je rode wijn kunt bewaren? Lees dan eens onze blog “Hoe lang kun je wijn open bewaren.”
Benieuwd naar goede rode wijn? Lees dan ons artikel ‘Wat is een goede rode wijn?‘